Основните видове анализи за папилома, особености на тяхното събиране

Папиломен вирус или HPV е микроорганизъм, който има десетки подвидове. В зависимост от това кой щам на вируса има човек, настъпват определени промени по кожата, лигавиците и вътрешните органи.

HPV, свързани с онкогенните подвидове, са особено опасни, тоест повишават риска от развитие на злокачествени заболявания. Анализът за папилома, направен навреме, помага да се установи щама на папиломавируса и съответно да се получи антивирусно лечение, което също е превенция на рака.

Причини за HPV

Човешкият папиломен вирус е един от най-разпространените вируси в света.

Смята се, че един или повече щамове на този микроорганизъм могат да бъдат открити в почти 90% от населението. Такова широко разпространение на HPV се дължи на лекотата на предаването му.

Вирусът се предава само от човек на човек, но по няколко начина. Най-основният е сексуалният и може да бъде или традиционен сексуален контакт, или орален или анален. HPV може да премине от майката по време на раждането на бебето и често след известно време се откриват папиломи в устата и гърлото на детето.

Често папиломавирусът се предава чрез контакт, тоест чрез увредена кожа или при използване на определени лични вещи от различни хора. Микроорганизмът перфектно запазва своята жизнеспособност във влажна и топла среда, така че е лесно да станете негов собственик след посещение на баня или басейн.

Някои характеристики на сексуалната активност увеличават риска от инфекция. Това е ранното му начало, честа смяна на партньори, полово предавани болести, аборти при жените. В повечето случаи жените са заразени по полов път с HPV, който лекарите свързват с анатомичните особености на структурите на техните генитални органи.

Папиломавирусът не винаги се появява веднага, в повечето случаи минават няколко месеца и години преди външната му проява върху кожата и лигавиците.

За активирането на патогена са виновни няколко провокиращи фактора, тяхната група включва:

 • Изразено отслабване на имунната система. Това се наблюдава след тежки инфекциозни заболявания, след продължително лечение с антибиотици, при чести респираторни заболявания.
 • Отрицателното въздействие на продължителния и чест психо-емоционален стрес.
 • Наличието на хронични заболявания на гениталната област, пикочните органи, храносмилателния тракт.
 • Авитаминоза.
 • Лоши навици - продължително пушене, злоупотреба с алкохол.

Активирането на вируса води до факта, че той се натрупва в големи количества в определена област на тялото или върху лигавиците и променя структурата и функцията на клетките, разположени тук. Резултатът от този процес е появата на брадавици и папиломи.

Особено опасни са гениталните брадавици, които се появяват по външните гениталии, а при жените във влагалището. Израстъците по кожата могат да бъдат както единични, така и множествени, често са наранени, което увеличава риска от дегенерация на нормалните клетки в атипични.

Как и защо се дава анализ за човешки папиломен вирус?

молекули на човешкия папиломен вирус

Когато папиломи се появят върху човешкото тяло, дерматологът определено може да каже, че в тялото на този пациент присъства вирус.

Но за да бъде лечението възможно най-ефективно, е необходима лабораторна диагностика за определяне на вида на вируса и неговото количество в организма.

Наложително е да се определи щама на HPV, ако се открият папиломатозни израстъци:

 • На външните гениталии, при жените във влагалището и при мъжете на пениса и уретрата.
 • В областта на гърлото и устата.
 • около ануса.

Анализът в този случай ви позволява да установите дали вирусът принадлежи към онкогенна или неонкогенна група.

Това позволява на лекаря да предвиди изхода от заболяването и да предпише лечение, което предотвратява вероятността от развитие на злокачествена лезия. Необходим е анализ за човешки папиломен вирус и ако се открият предракови състояния, при жените става дума за дисплазия или левкоплакия на шийката на матката.

Анализ за папиломен вирус се препоръчва на всяка жена след 30 години. В идеалния случай трябва да се приема отново веднъж на всеки три до пет години. Такова отношение към здравето ще позволи да се идентифицира развитието на атипични клетки в ранните етапи на появата им.

За определяне на HPV в човешкото тяло са разработени различни диагностични методи. Пациентката взема кръв за анализ, остъргване и цитонамазка при жени от цервикалния канал и шийката на матката. При мъжете за анализ са необходими клетки от слизестия слой на уретрата, тайната на простатата.

Преди да вземете анализа, се препоръчва да се придържате към няколко правила. Пациентите от мъжки пол не трябва да уринират в продължение на час и половина. Жена по време на предишната вечерна хигиена не трябва да се душ и да използва бактерицидни препарати.

Ако е необходимо, ако има съмнение за HPV, се извършва биопсия. Тоест, малко парче тъкан се взема от зоната на трансформация на клетките.

Диагностични методи

Съвременните медицински центрове разполагат с няколко метода за откриване на HPV в човешкото тяло. Най-често използваните са следните:

 • PCR - полимеразна верижна реакция. Този метод се основава на откриването на ДНК на човешки папиломен вирус, което прави възможно откриването на този микроорганизъм с почти най-голяма вероятност. За изследването са необходими биологични течности – кръв, слюнка, урина, околоплодна течност или изстъргване от лигавичния слой на шийката на матката или уретрата. ДНК диагностиката също помага да се установи вида на микроорганизма и неговото количествено съотношение към момента на вземане на проби.
 • Тестът Digin е модерен, високочувствителен анализ, който ви позволява да присвоите вирус към един от стоте щама и да определите неговата онкогенност. За анализ на папилома е необходимо изстъргване от вагината или уретрата. Интерпретацията на получените резултати се извършва от лекар. Тестът Digin ви позволява да откриете концентрацията на вируса, което показва висок риск от дегенерация на променени клетки в ракови. Ето защо това проучване е необходимо, за да се предпише най-ефективното превантивно лечение.

При положителни резултати от теста или при съмнителни резултати се предписва втора диагноза. Тя ви позволява да оцените резултатите от лечението и точно да определите дали човек е заразен с HPV.

Но дори и при отрицателни резултати всеки човек, ако е възможно, трябва да бъде периодично преглеждан, тъй като е възможно да се зарази с вируса по всяко време.

Характеристики на изследването при жените

да се свържете с лекар за човешки папиломен вирус

Диагнозата на папиломен вирус при жените има свои собствени характеристики. Най-информативно е качествено взето изстъргване от зоната на видими промени и от цервикалния канал.

Материалът се получава с помощта на специална четка, като в същото време се взема намазка за цитология. В някои случаи за вземане на проби може да се използва универсална медицинска сонда. Материалът не трябва да се приема по време на менструация, тъй като ще покаже ненадеждни резултати.

На пациентите на гинеколог, които не са навършили тридесет години, се назначава само цитология. Откриването на HPV преди 30-годишна възраст не е информативно - смята се, че инфекцията при младите хора протича тайно.

След 30 години се предписва цитология заедно с изследвания за папиломен вирус. По това време е важно да не пропускате момента, който показва дегенерацията на нормалните клетки в ракови клетки.

Ролята на генотипирането?

Генотипирането е лабораторно определяне на вида на вируса. Такова проучване има няколко предимства, а именно:

 • Едновременно откриване на няколко вирусни щама.
 • Определяне на степента на онкогенност на HPV. Смята се, че ракът на маточната шийка възниква, ако една жена има HPV типове 16 и 18.
 • Възможността за разпознаване на реинфекция от персистираща (хронична) инфекция по време на многократни тестове.

Идентифицирането на онкогенни щамове позволява на лекаря да избере режима на лечение, който ще осигури максимален антивирусен ефект върху тялото и ще осигури превантивна профилактика на развитието на рак.

Повторното генотипиране показва ефективността на терапията, тъй като повторното заразяване със същия щам не е възможно.

Цена за тестове

Цената на изследването за наличие на човешки папиломен вирус в тялото зависи от това кой преглед е насрочен.

Конвенционалната PCR диагностика в повечето клиники е евтина. Същият метод с определяне на няколко вида вируси и тяхното количествено присъствие в организма вече е по-скъп. Най-високата цена на теста Дижин.