човешки папилома вирус

молекула на човешкия папиломен вирус

Папиломавирусната инфекция (човешки папиломен вирус, папиломен вирус) е онкогенно заболяване, което се проявява под формата на папиларни образувания (брадавици, брадавици) върху човешката кожа или в областта на гениталиите. И мъжете, и жените са почти еднакво податливи на вируса.

Струва си да се отбележи, че инфекция от този тип може да показва образуването на злокачествен тумор. Днес в медицината са известни повече от 100 вида от този вирус. Около 30 от тях засягат само женските полови органи.

Световната здравна организация изследва HPV - човешкият папиломен вирус се нарича така накратко и установи, че повече от 60% от хората на Земята са заразени с него. Освен това някои от тях са само носители, докато при други се проявява под формата на папиломатоза на кожата, лигавиците, но в някои случаи човешкият папиломен вирус причинява клетъчна дегенерация и рак.

Етиология

Около 60% от световното население са потенциални носители на инфекция с човешки папиломен вирус. В повечето случаи вирусът се предава от болен на здрав човек. В допълнение, провокиращите фактори са следните:

 • началото на сексуалната активност в ранна възраст;
 • незащитен секс, честа смяна на сексуални партньори;
 • хронични възпаления в областта на гениталиите, инфекциозни заболявания на пикочно-половата система;
 • чести аборти;
 • слаб имунитет;
 • злоупотребата с алкохол;
 • неспазване на правилата за лична хигиена.

Както показва медицинската практика, жените са в основната рискова група. Вероятността от "получаване" на такова заболяване е доста висока при хора от възрастовата група 20-45 години. Тоест тези, които водят активен сексуален живот.

Общи симптоми

Симптомите на този вид инфекция зависят от това какъв точно е бил провокиращият фактор. Заболяването няма единна клинична картина. Въпреки това могат да се разграничат следните симптоми:

 • образуване на брадавици;
 • дразнене на кожата в областта на гениталиите;
 • дискомфорт по време на полов акт;
 • зачервяване и частичен сърбеж.

В същото време си струва да се отбележи, че симптомите под формата на кожно дразнене и сърбеж могат да показват друго заболяване. Следователно самолечението в никакъв случай не си струва. При такива симптоми е по-добре незабавно да се консултирате с дерматолог.

Брадавиците най-често се появяват на следните места:

 • върху кожата на дланите, стъпалата;
 • в областта на гениталиите;
 • в устната кухина.

В по-тежки случаи този вид инфекция може да се развие в шийката на матката, пикочния мехур и вагината. Единственият начин да се отървете от брадавици е чрез операция. Инфекцията с човешки папиломен вирус при жените може да доведе до рак на маточната шийка. Що се отнася до мъжете, онкогенният фактор се наблюдава много по-рядко.

Също така си струва да се отбележи, че в първите етапи на развитие заболяването от този тип симптоми практически не дава. Това често води до онкогенен рисков фактор за инфекция.

Патогенеза

Инфекцията с вируса е възможна само ако здрав човек има микротравми на гениталните органи. В този случай папиломавирусът навлиза в тялото на здрав човек и започва да се развива.

Инкубационният период на онкогенен тип вирус може да продължи от няколко месеца до няколко години, без да проявява никакви симптоми. С други думи, вече заразен човек може да е носител и да не знае за това.

HPV при жените

Както вече споменахме, жените на възраст 20-45 години са най-податливи на вируса. Но тук си струва да се отбележи фактът, че в основната рискова група са тези, които често сменят сексуалните си партньори и имат незащитен секс.

Този вид инфекция при жените се разделя на следните групи:

 • висока онкогенност;
 • ниска онкогенност;
 • неонкогенен тип.

Най-опасната за здравето на жените е инфекция с висок тип онкогенност. Почти винаги, това води до рак - злокачествен тумор, рак на маточната шийка. Рискът от такова развитие на патология е 90%. Ситуацията се влошава от факта, че в ранните етапи на развитие болестта не проявява симптоми. Понякога по дланите и стъпалата могат да се появят малки брадавици.

При вид инфекция с висока онкогенност се образуват брадавици. Това са образувания, подобни на брадавици, но с назъбени ръбове. Такива образувания могат да се появят във вагината, ануса, в перинеума. Понякога брадавиците могат да бъдат под формата на мехурчета с течност, които в крайна сметка се спукват и отделят неприятна миризма.

Високият тип HPV инфекция може също да причини рак на влагалището и вулвата. В по-редки клинични случаи е възможен рак на назофаринкса. Трябва да се отбележи, че е почти невъзможно напълно да се излекува висока форма на HPV онкогенност.

папилома вирус при мъжете

Папиломавирусната инфекция при мъжете може да протече без никакви симптоми. Струва си да се отбележи, че в основната рискова група мъжете, които често сменят сексуалния си партньор, имат незащитен секс.

Патологичните образувания се локализират на такива места:

 • на главата и ствола на пениса;
 • върху кожата на скротума;
 • в перинеума;
 • върху лигавицата.

Такива образувания могат да бъдат групирани. По правило те не причиняват сърбеж и други неприятни усещания. Много рядко те могат да бъдат придружени от сърбеж или парене само по време на полов акт.

Вирусът от този тип при мъжете може да бъде под формата на висока онкогенност. Това води до рак на гениталните органи. Но ако започнете лечението навреме, тогава рискът от онкогенни заболявания е сведен до минимум. Брадавиците, причинени от HPV вируса, се отстраняват хирургично или със специални химически разтвори. По пътя се предписват антивирусни лекарства. Следователно, в ранните етапи на развитието на този вид заболяване при мъжете, то може да бъде напълно елиминирано.

човешки папиломен вирус при жени и мъже

Диагностика

Диагностицирането на HPV инфекция се състои от няколко етапа. Първоначално се извършва преглед от лекар и изясняване на анамнезата. Ако се подозира заболяването при жени, тогава първичният преглед трябва да се извърши от гинеколог. След това могат да бъдат предписани следните изследвания:

 • вагинално остъргване;
 • биопсия на вагинална тъкан;
 • PCR анализ.

Последното дава възможност не само да се установи точно диагнозата, но и да се определи причината за развитието на патологичния процес, неговата форма на развитие. Ако има риск от развитие на онкологично заболяване, тогава допълнително се предписват общ и биохимичен кръвен тест, инструментални методи за изследване.

Колпоскопията е задължителна, ако се подозира HPV инфекция. Това е изследване на шийката на матката, за да се идентифицират дълбоки патологични промени.

Що се отнася до мъжете, диагнозата има приблизително същата картина. След преглед от уролог или хирург се дава направление за изследване.

Само въз основа на резултатите от диагнозата компетентен лекар може да предпише правилния курс на лечение. Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-малък е рискът от усложнения.

Лечение

В момента в медицината няма лекарство, което целенасочено да унищожи HPV вируса. Следователно лечението е комплексно. Отчита се не само формата на заболяването, но и причината за неговото възникване. Също така си струва да се отбележи, че човек, който е бил болен или е болен от HPV вируса, трябва редовно да се преглежда от лекуващия лекар. Възможно е напълно да се излекува папилома вирус само в ранните етапи. Във всеки случай рискът от развитие на рак или образуване на злокачествен тумор винаги е налице. Избягването на вируса е по-лесно, отколкото да се отървете от него.

Лечението на папиломавирусна инфекция може условно да бъде разделено на следните етапи:

 • отстраняване на брадавици или брадавици;
 • лекарствена терапия за предотвратяване на нови образувания;
 • терапия, насочена към укрепване на имунната система.

Трябва да се има предвид, че такава лечебна програма е приложима само ако няма риск от развитие на злокачествен тумор или полово предавани инфекции. Ако последното се потвърди, лечебната програма включва лекарства за премахване на основното заболяване. Във всеки случай се използват антивирусни лекарства. В повечето случаи се предписват широкоспектърни лекарства. Въпреки това, употребата на такива лекарства не изключва повторната поява на заболяването.

Много по-трудно е да се излекува HPV вирусът, ако е станал хроничен и има висок онкогенен фактор. В този случай се предписват допълнителни изследвания и се използва химиотерапия.

Лечението на човешкия папиломен вирус е възможно само от компетентен специалист. Самолечението тук е неприемливо, тъй като HPV вирусът е признат за онкогенен. Поради това в повечето случаи е доста трудно да се излекува. Дори хирургичното отстраняване на генитални брадавици или брадавици не изключва повторното им образуване.

Как да лекуваме правилно папиломавируса, може да каже само специалист. Използването на народни средства за лечение на HPV не е достатъчно. Ето защо, ако се открият симптоми на заболяването, трябва незабавно да потърсите компетентна медицинска помощ.

Предотвратяване

Една от най-ефективните превантивни мерки е ваксинацията срещу вируса. Това дава възможност да се предотврати развитието в тялото не само на HPV инфекция, но и на рак на маточната шийка. Освен това трябва да се спазват следните правила:

 • само защитен секс;
 • укрепване на имунната система;
 • редовен преглед от гинеколог или уролог;
 • лична хигиена.

Трябва внимателно да следите здравето си, да не злоупотребявате с алкохол, пушене. Що се отнася до интимния живот, по възможност трябва да се изключи честата смяна на сексуалните партньори. При симптоми трябва незабавно да се консултирате с лекар, а не да се самолекувате.